eurodane@eurodane.cz
+420 608 737 948
online poptávka

Válka na Ukrajině ovlivnila hodně komodit a jednou z nich je i ropa, u které se rapidně zvýšila cena. Z toho důvodu muselo dojít ke zdražení pohonných hmot, což mělo nepříznivý dopad především na dopravní společnosti, ale také na ostatní společnosti a občany. Vláda na zdražení pohonných hmot musela reagovat, proto schválila novelu zákona o spotřebních daních. Díky novele došlo k dočasnému snížení spotřební daně, a to z motorové nafty (z 9,95 Kč/1l na 8,45 Kč/1l) a bezolovnatého benzínu (z 12,84 Kč/1l na 11,34 Kč/1l). Spotřební daň se snížila o 1,50 Kč na 1 litr s účinností od 1. 6. 2022 do 30. 9. 2022. Cílem snížení spotřební daně je snížení konečné ceny pohonných hmot, čímž chce vláda pomoci firmám a občanům k lepšímu zvládnutí těžké situace.

Snížení spotřební daně z nafty a benzínu je jedna z mnoha změn, které souvisí s růstem ceny ropy. Mezi další změny patří:
• zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot,
• zrušení silniční daně, a to u vozidel do 12 tun a
• snížení silniční daně pro vozidla nad 12 tun, a to na minimální hranice, které jsou dané evropskou směrnicí.

Novela by měla mít příznivý dopad na konečnou cenu pohonných hmot, což uvítají podnikatelské subjekty a občané, ale má to i negativní dopady. Snížení spotřební daně znamená menší příjem do veřejných rozpočtů, kterými jsou státní rozpočet a rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury.

Snížením spotřební daně to ovšem nekončí. Aby byla změna účinná a splnila cíl, za kterým byla odsouhlasena, tak se musí vláda a Ministerstvo financí zaměřit na detailnější kontrolu. Proto se bude kontrolovat prodejní a velkoobchodní rafinační marže u distributorů pohonných hmot.

Oficiální vyjádření Ministerstva financí naleznete zde.

Spočítejte to i mně