eurodane@eurodane.cz
+420 608 737 948
online poptávka

Příspěvek na COVID test

Povinné testování na covid-19 se týká už všech zaměstnavatelů i živnostníků. Vláda proto schválila příspěvek na testy ve výši 60 Kč/1 test, který je možné žádat maximálně 4× za měsíc. (4 příspěvky na jednoho zaměstnance). Termín je prozatím stanoven od 1.4.2021 do 30.4.2021.

Zdravotní pojišťovny, které tyto příspěvky budou vyplácet zaměstnavatelům, vytvořily přehlednou webovou aplikaci. Abyste se do ní mohli přihlásit, musíte si ** ejprve zažádat o aktivační kód**. Pro získání kódu budete potřebovat IČO nebo rodné číslo, a číslo datové schránky. Jakmile budete mít aktivační kód, přihlásíte se do aplikace, kde zadáte doklady od nakoupených testů a přehled vykázaného testování. Přehledná tabulka je ke stažení úplně dole na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu zde

Aplikace si sama zaměstnance sama rozdělí podle rodného čísla ke správné zdravotní pojišťovně. Vstup do aplikace je na těchto stránkách

Příspěvek na karanténu – „izolačka“

Jedná se o příspěvek pro zaměstnance, kteří jsou doma v karanténě nebo jsou pozitivní na Covid-19. Hlavním cíle Ministerstva práce a sociálních věcí je, aby lidé zůstávali doma, ale každý ví, že na neschopence dostáváme mnohem méně peněz, proto ministerstvo rozhodlo tento příjem kompenzovat příspěvkem, tzv. „Izolačkou“.

Izolačka platí od 1.3.2021 do 30.4.2021 a nárok má každý zaměstnanec, který od 1.3.2021 bude mít nařízenou karanténu (izolaci) a nemusí to být z důvodu Covid-19. Po dobu prvních 14 kalendářních dní mu bude vyplácen příspěvek až do výše 370 Kč, dle jeho průměrného výdělku. Nárok mají i osoby pracující na DPP, kteří se účastní nemocenského pojištění.

Důležité je, že zaměstnanec by měl zaměstnavateli nahlásit skutečnost, že bude v karanténě a od lékaře by měl mít vystavenou neschopenku, kde bude taktéž uvedeno, že je v karanténě nebo v izolaci.

Další informace jsou přehledně k dispozici zde

Spočítejte to i mně