eurodane@eurodane.cz
+420 608 737 948
online poptávka

Zpřístupnění daňové identifikační schránky plus (DIS+) pro osoby bez evidence v registru obyvatel, a také bez osobní návštěvy finančního úřadu, výrazně zvýší dostupnost DIS+ především pro zahraniční osoby. Nejčastěji se bude jednat především o zahraniční jednatele českých právnických osob. Tato možnost bude umožněna osobám, které nejsou v evidenci registru obyvatel, ale mají zřízenou datovou schránku nebo zaručenou identitu.

Tyto osoby zažádají o aktivaci uživatelského účtu tím, že vyplní na stránkách portálu MOJE DANĚ jednostránkový formulář o aktivaci uživatelského účtu. Po zpracování této žádosti následně Finanční úřad zašle uživateli přístupové údaje (osobám se zřízenou datovou schránkou), anebo přímo uživatelský účet (osobám se zřízenou zaručenou identitou). Uživateli o této aktivaci dojde upozornění, a to formou emailové zprávy nebo textové zprávy (SMS), na základě toho co vyplnil do žádosti jako kontakt.

Mimo uvedené přístupové údaje od Finanční správy ČR, je možné u fyzických zahraničních osob pro elektronickou identifikaci také využít portál International ID Gateway (IIG), díky kterému je možné se přihlásit do všech služeb eGovermentu. Ovšem tento portál je podporován pouze některými bankovními institucemi a státy, které tuto identitu vydaly. Aktuálně se jedná například o státy jako Slovensko, Německo, Nizozemí atd. (jde pouze o členy Evropské unie). Okamžitě po aktivování přes IIG je možné Daňovou identifikační schránku plus (DIS+) využívat a pracovat s ní. Není potřeba čekat na jakékoliv schválení třetí strany a ihned je tedy možné například nastavit povolení přístupu dalším osobám podle vlastních preferencí zahraniční osoby.

Zpřístupnění DIS+ zahraničním fyzickým osobám bez návštěvy FÚ

Postup pro zpřístupnění uživatelského účtu DIS+ pro zahraniční fyzické osoby, které mají zřízenou datovou schránku nebo zaručenou identitu, bez osobní návštěvy FÚ:

1. Na portálu MOJEDANĚ fyzická osoba zvolí pro přihlášení způsob datovou schránku nebo zaručenou identitu a zadá své přihlašovací údaje.

2. Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční údaje, portál ho přesměruje na vyplnění formuláře pro aktivaci uživatelského účtu.

3. Fyzická osoba vyplní formulář (základní údaje jako jméno, datum narození, telefonní číslo a emailová adresa) a zvolí si heslo pro přihlašování do DIS+. Následně se vyplnění formulář elektronicky odešle na finanční úřad.

4. FÚ na základě obdržení žádosti přidělí fyzické osobě přístupové údaje pro přihlašování do DIS+ a fyzickou osobu o tom informuje mailem či telefonem (na základě toho co si osoba zvolila v žádosti).

5. Poté co FÚ zašle fyzické osobě přístupové údaje, je již možné se do DIS+ přihlašovat prostřednictvím třetího způsobu pro přihlášení, a to Přístupovými údaji přidělené finanční správou.

Spočítejte to i mně